AH!!

Precis när jag hade postat det förra inlägget ringer en tjej från Boston kontoret i USA!! Hon ville bara säga att familjen ville ha mig som deras nästa au pair och hon ville höra hur jag kände inför det. Jag vart såklart jätteglad och väldigt nervös att prata med henne. Så jag sa att jag ska lämna besked nu i veckan. Vi får se vad som händer! :D :D Hon skulle även försöka hjälpa Gabi att hitta en familj i CA.

Blogg.se

Går inte att ladda upp bilder... :( Hade en bild från skype samtalet men det går inte att ladda upp tyvärr. Jag mailar fram och tillbaka med min familj samt deras nuvarande au pair och Gabii håller på att bestämma sig över hur hon ska göra med familjen i Colorado. Updaterar mer när någonting händer.

Skypade och klara

Här sitter jag och Gabii i mitt rum och spänning har släppt efter en timmas skypande med potentiella familjer. Jag pratade med min familj i San Fran och det kändes bra! Mamman (Kim) verkade riktigt trevlig och det kändes som om jag verkligen skulle trivas i deras familj. Tjejerna var sjukt söta och huset var fint, inte så stort men mysigt. Vi pratade i lite mer än en timma och kom överens om att vi skulle maila och kanske skypa igen om det fortfarande kändes bra för oss båda. Kim hade kontakt med några andra tjejer som kanske skulle bli au pairer precis som jag. Men hon sa att hon verkligen gillade mig så det kändes ju verkligen bra!! :D Även jag (Gabii) pratade med min familj idag. Jag var ju lite tveksam på läget innan, men jag ville ändå ge dem en chans för att hon har skickat väldigt fina mail, och det verkade verkligen som en bra familj :D Men det kändes tyvärr inge bra under skype-samtalet. Allt var bara väldigt rörigt, och barnen började kalla mig för deras au pair redan efter 10 min, vilket faktiskt kändes lite jobbigt. Jag fick bara en känsla av att allt var oorganiserat, och huset var tyvärr väldigt stökigt :( Jag gillar att ha struktur och jag fick ingen klar bild av hur schemat skulle se ut. Hon ställde även väldigt väldigt lite frågor, om jag minns rätt så inga! Jag fick verkligen dra frågor ut henne. Så det här kändes inte som min familj, men det känns ändå bra att ha skypat med en familj, det känns lite som spänningen släppt. Så på måndag så ger jag mig ut i matchningsprocessen igen och hoppas på att nästa familj känns bättre! :D Kram och godnatt från oss! //Gabrielle och Sofia

Livet är underbart

Suck! Vilken morgon. Jag och Gabi ska mötas i Stan i dag. När det är en kvart kvar tills jag ska gå till tåget hittar jag inte min plånbok. Stress!!! Jag skippade det tåget och börjar leta efter den. genomsökt tre bilar, vänt upp och ner på huset och 30 min senare hittar mamma den i mina leriga skor som jag hade i stallet förra veckan. Nu inser jag att jag måste springa till tåget för att Gabi inte ska behöva vänta allt för länge. Men tåget åker iväg när jag står och försöker öppna dörren. Så jag sätter mig ner för att vänta på nästa tåg. Då märker jag att mina hörlurar har gått sönder och sprakar när jag försöker lyssna. Nu kan det väl vända?

Både jag och Gabii ska skypa idag med kanske framtida familjer och jag vill verkligen att det går bra!


Ändrade planer...

Så jag har ändrat mig :P Fick mail från mamman ikväll och det verkar vara en helt underbar familj! Dem vill verkligen att deras au pair ska bli en del av deras familj, vilket är precis så jag vill ha det :D Jag har ju också sagt från början att jag ska vara öppen för alla ställen i USA, och verkligen bara se till familjen. Den amerikanska kulturen får man vart man än är i USA och det är ju inget som säger att man inte skulle kunna resa under sitt år, vilket jag vet att jag kommer att göra oavsett vart jag bor. Vi har sagt att vi ska skypa imorgon, så jag ger er en update om hur det gick imorgon :D Angående kylan så har jag ju överreagerat som vanligt och dessutom läst lite fel. 35 minus är den lägsta temperaturen som någonsin uppmäts i Evergreen :P Det är lite som sveriges klimat, men med midare vintrar och vårar :D Sov gott! //Gabrielle

Match #2

Nu har även jag fått min match nummer två, denna gång i Evergreen, Colorado. Det är en ensamstående mamma med tre barn, kille 9½, tjej 8 och tjej 5½. Men redan nu känner jag verkligen att det inte är min familj. Den här familjen bor i en bergsby, därför står det specifikt i deras ansökan att: " Ability and comfort to drive on steep, windy mountain roads in various weather conditions ". Windy moutains? Och jag har haft körkort i knappt en månad, känns inte helt bra. Jag får liksom upp ett scenario där jag kör en stadsjeep i världens snöstorm med tre skrikande barn i bilen. Dessutom har dem snö ända in i juni och så startar det igen i september, och på vintern kan det bli så kallt som 35 minus. Ni som känner mig vet ju hur jag älskar kyla, jag klarar ju knappt av det svenska klimatet. Dem är även väldigt äventyrslystna och aktiva och älskar att åka skidor, gärna of pist. Låter som en familj för Gabbi? Nope tyvärr inte :( Så på måndag ringer jag och ber om en ny matchning :D Ha det bra! //Gabrielle

Steg 4

Så när ni  har börjat med er ansökan och skickat ut era referenser är det dags att påbörja det personliga brevet. Det jag tyckte var absolut svårast var att inte upprepa det som redan står i ansökan, då det känns som om ansökan innehåller precis allt som är värt att veta om dig.
Men här har du istället chansen att få fram din personlighet. Du har säkerligen skrivit att du älskar barn i din ansökan, men har du verkligen skrivit varför? Varför väljer du att jobba med just barn när det finns så mycket annat att välja på? Försök få en "värme" kring din text, exempelvis beskriv ett fint minne du har tillsammans med ett barn, något som betydde mycket möjligtvis första kramen.
Du har ju även skrivit om dina barnerfarenheter och vad du har gjort med barnen du passat, men du kanske inte har fått möjlighet att skriva vad du har lärt dig? Har du blivit en expert på konflikthantering? Är du van att ta hand om barn runt vatten? Få fram det här i ditt personliga brev!
Se även till att få fram dina positiva starka sidor och även vad ett år som au pair skulle ge dig, viktigast av allt varför ska en familj välja just DIG som deras au pair? Tänk på hur många som faktiskt söker, och blir du matchad med en familj så kan det finnas fler au pairer matchad med samma familj, så vad gör dig UNIK?
Det är också lätt att fastna i inledningen, det där första stycket som ska väcka intresse. Tips är därför att skriva upp lite frågor och sedan svara på varje fråga och efter det bygga ihop ett brev så slipper du fastna! Här är dem frågor både jag och sofia använde oss av är ni skrev vårt personliga brev :D

Inledning – väck intresse:

• Varför vill du bli au pair?

• Varför vill du arbeta med barn?

• Vad gör dig speciell?

• Varför ska en värdfamilj välja dig?


Bakgrund – beskriv dig själv

• Berätta om din familj och er relation

• Vad du har gjort tidigare (skola, arbete, fritidssysselsättning)?

• Intressen?

• Vad är dina positiva och starka sidor?


Framtid – visa att du har mål i livet

• Vad vill du göra i framtiden?

• Vad tror du ett år som au pair kommer att ge dig?

Avslutning – slutstöten

• Upprepa kort varför just du kommer att bli en bra au pair

• Uppmana till kontakt

• Avsluta med ditt namn

• Kontrollera stavningen


Tips på vägen

• Undvik översättningsprogram

• Be någon korrekturläsa och ge dig feedback


Dem här hjälpen fick vi från ida på CC kontor i stockholm, så tveka inte att be dem om hjälp om ni fastnar! :D
Ha det bra!
//Gabrielle

Youtube filmer

Hej bloggar från mobilen för första gången. Sitter och kollar på Mulan med "mina" 21 barn.

Tips! Det finns massor av Disney filmer på youtube. Superenkelt och barnen märker ingen skilland jämfört med en DVD.

Vi har tittat lejonkungen, Pocahontas, skönheten och odjuret, tarzan och nu Mulan.

// sofia


Glad!

Nu är jag riktigt glad! Jag var och träffade familjen imorse, och vi har nu bestämt att jag börjar hos dem den 8:e november! :D Det känndes jättebra, mamman var jättetrevlig och tjejerna otroligt söta och snälla :D Jag ringde även CC för en stund sen, för att jag har sett att det är otroligt många au pairer som ska åka i januari, och inte alls lika många i februari. Det är 10 sidvisningar med au pairer i januari, om man jämför med februaris 2 sidvisningar, så det är ganska stor skillnad. Så jag tänkte att om jag byter månad kanske det går fortare att få en match, så nu matchas jag för både januari och februari, så nu hoppas jag på en match fort! :D Tänkte även slänga in inlägget om det personliga brevet senare idag :D
Ha det bra!
//Gabrielle
Längtar efter varmare dagar! :D

Design

Haha jag vet vi ändrar headern/designen hela tiden! Men det är för att jag tycker det är kul med photoshop och gillar att fixa och trixa med sånt. :D Vi prövar oss fram lite. Ni får ju såklart gärna kommentera och säga vad ni tycker om den nuvarnde.
Olika headers vi haft på typ en vecka...
Våran header
// Sofia

Presentation nr2

Ja då har Gabi presenterat sig och då bör ju jag också göra det.
Jag heter Sofia Arnell och är 20 år gammal. Jag bor i Västerhaninge med min familj och trivs bra med att fortfarande bo hemma. Jag jobbar på en skola och har ett långtidsvik fram tills sista jan. Jag är fritidspedagog och har min lilla grupp med 6-åringar som jag kommer sakna jättemycket när jag åker!!! De är underbara allihop!
Mina två stora intressen är musik och hästar. Jag spelar piano och gitarr varje dag och har alltid varit väldigt intresserad utav musik. Jag och Gabi har uppträtt flera gånger på dop, bröllop och fester. Hästarna betyder sjukt mycket för mig är nog mitt största intresse. Jag är världens hästtjej och kan spendera hela dagen i stallet. Just nu rider jag en nordsvensk som heter Max. Mamma följer nästan alltid med och vi har superroligt tillsammans i stallet.
Jag längtar efter mitt au pair år och det kommer bli sååå kul! Vill dit nu! :D
Jag och Gabii maj 2009

Mail!!

Jag har fått ett mail från familjen i San Fransisco! :D De är också intresserade och ville skypa till helgen! Jag är oerhört glad eftersom jag verkligen kan tänka mig att bo hos dem. Men vi får se. Jag kanske ändrar mig helt efter skype samtalet. :) You never know...
Kommer jag bo här i ett år? :D

Presentation!

Jag kom på att jag (vi) helt glömt bort att presentera oss för er! Vem vet det kanske är nån som faktiskt inte känner oss, som läser bloggen :D Jag heter Gabrielle Bäckman och är 19 år (920505). Jag bor på lidingö tillsammans med min pojkvän Fredrik och vår katt Ted, och vi har bott tillsammans i snart ett och ett halvt år. Jag jobbar på pressbyrån hornstull, och har jobbat där sen jag tog studenten för ett år sen.
Jag älskar att hålla på med musik, foto, smyckestillverkning, ja i princip allt kreativt. Jag spelade volleyboll under min gymnasietid, och det är en sport jag verkligen gillar! I framtiden vill jag jobba som mäklare eller socionom, men just nu vill jag resa, träffa nya männikor och upptäcka världen!
//Gabrielle

Intervju

Hej! Jag väntar fortfarande på en ny matchning, och hoppas på att den blir bra! :D Det jobbiga är bara att jag har varit hemma och varit sjuk hela veckan och inte orkat sträcka mig längre än telefonen. Vilket har resulterat i ett maniskt kollande av mailen, i hopp om att få se mailet YOU HAVE A MATCH! Men inte än.
Å andra sidan har jag en annan sak på gång! :D För att förbereda mig för mitt år så har jag sökt jobb som barnvakt hos en firma som heter nannynu (läs mer på nunnynu.nu), men det har varit lite svårt att hitta en familj som vill ha en barnvakt på så kort tid. Men nu äntligen har jag en intervju imorgon! Det är hos en familj på södra lidingö, och dem har två döttrar på 2 och 5 år, samt en son på 12. Dem behöver hjälp med att hämta barnen från förskolan på norra lidingö (där jag bor) och sedan köra dem hem och leka med dem tills att mamman kommer hem :D
Så det är det som händer nu, tänkte att jag skulle följa upp sofias tråd och slänga upp ett inlägg med tips kring det personliga brevet lite senare, så vi hörs sen!
//Gabrielle

Steg 3

Ansökan!
Den tunga, jobbiga, krävande, ångestladdade och ibland roliga au pair ansökan tog ganska lång tid att göra. Den görs via ett inloggningskonto på cultural cares hemsida. Ansökan är uppdelad i många olika flikar: Why I want to be an au pair, Personal information, My hobbies, Life at home, My lifestyle, Driving, Swimming, Education, Work experience, Childcare experience, 2 Childcare reference, Personal reference, Health information osv osv osv... Detta var verkligen inte allt med det var vad jag kom på nu.
Ansökan är krävande och jobbig med när den här bilden kommer upp är man överlycklig! :D
Ansökan innehåller även ett fotoalbum med max 20 bilder samt personliga brevet. Personliga brevet är på ca en a4 och den handlar om dig osv. Berättar mer om den imorgon.
// Sofia

Ny match!

Tjoho! Det tog inte lång tid innan jag blev matchad igen. Denna gången i CA San Francisco! Asså familjen är typ helt underbar och jag är överlycklig!!! :D :D Hoppas, hoppas, hoppas!
//Sofia

Steg 2

Vad krävs för att kunna jobba som au pair?
  • Vara mellan 18-26 år
  • Ha barnerfarenhet
  • Förstå och kunna prata engelska
  • Ha slutbetyg ifrån gymnasiet eller motsvarande vid avresa
  • Vara flexibel, mogen, självständig och positiv
  • Ha körkort
  • Ha ett prickfritt polisregister
  • Vara vid god hälsa

Hur mycket kostar det?

Priser

Programavgift 4995 kr (inklusive flyg tur och retur och förutsatt att du fullföljer ditt år som au pair). En basförsäkring ingår också i detta pris.

 

Övrigt

Hälsoundersökning, cirkapris 800 kr

Au pair visum, cirkapris 1 000 kr

Polisregisterutdrag 192 kr

Internationellt körkort 230 kr

Valfria tilläggstjänster

Avbeställningsskydd 395 kr

Försäkringspaket 1 (tilläggsförsäkring för 13 mån) 4 665 kr

Försäkringspaket 2 (tilläggsförsäkring & Sports and Adventure-tillägg för 13 mån) 5 385 kr

Cultural Care Club Au Pair 395 kr

Simkort 200 kr (Obs - din mobil kan inte vara operatörslåst)

Passfodral 50 kr


 


 

Imorgon tänkte jag börja skriva om hur ansökan ser ut och hur den går till.
// Sofia

Besvikelse!

Jaha då var familjen i New York borta från min profil. :(

Lite dåligt tycker jag allt att det är eftersom mamman mailade mig och ville skypea. Två dagar efter jag svarade på hennes mail hade dom valt bort mig. Kan man inte i alla fall få en förklaring varför dem inte var intresserade? :(
Tråkigt!! Var typ inställd på den familjen nu.. Men nu är det bara nya tag som gäller! :D
// Sofia
Någon som gör mig glad! Max och jag i söndags. :D

Steg 1

Har du kanske funderat på att bli au pair? Jag täkte nämligen att jag skulle gå igenom lite vad som krävs osv.
Steg ett till att bli au pair är att gå på ett informationsmöte! Cultural Care Au Pair har flera gånger per månad informationsmöten i olika städer. Mötet är ganska långt, 3 timmar, men jag tyckte att det var bra information som togs upp! De går verkligen igenom allt så som ansökan, försäkring, kontantkort till mobil, hur deras resa som au pairer hade varit osv.
Efter mötet så tar dem emot personer för intervju. Jag bokade in en intervju senare men Gabi blev intervjuad efter mötet. Hennes intervju var något kortare än min. Intervjun är både på svenska och på engelska och är indelad i olika kategorier. Först frågar lite varför man vill bli au pair, vad man tror att man kommer att göra och intresse frågor. Sedan pratar man om olika situationer som kan uppstå mellan barnen och värdfamiljen. Som hur man handskas med konfliktlösning. Den engelska delen tyckte jag inte alls var svår! Man kom in i språket väldigt snabbt. Klart att man stakade lite här och där men det gick bra. :)
När man har varit på mötet börjar man med sin ansökan... Skriver om det i morgon :D
// Sofia

24/10-11

Hej bloggen! Det var ju meningen att familjen skulle ringa mig i helgen, men det har dem inte gjort. Istället försvann dem från min profil igårkväll. Jag ringde precis CC för att återigen höra vad som hade hänt, och det var samma som förra gången. Dem hade inte hört av sig till kontoret i Boston inom tre dagar så då hade matchningen släppts.
Så nu går jag vidare och hoppas på nästa familj. Det är så otroligt energikrävade att gå och vara nervös och förvätansfull och sedan bara bli besviken hela tiden. Om dem inte har tid att höra av sig, varken till mig eller till kontoret så är det förmodligen inte min familj. Så nu väntar vi med spänning på nästa familj!
Ha det bra!
//Gabrielle
Jag tycker att det blir lite väl lite bilder i den här bloggen, så nu får ni den här bilden på mig och sofia på korfu (Grekland) sommaren 2011.

Den eviga väntan...

Här sitter jag och mitt magkip och väntar. Väntar och väntar och väntar. Jag är så otroligt nervös, det känns som att det är så otroligt viktigt att det här samtalet går bra, att det känns bra. Hon är nu halv 10 på morgonen i San Fransisco, och det stod i deras profil att barnen sover mellan 12 och 2 på dagen, så det känns ganska troligt att dem ringer då. Jag hoppas att dem ringer idag, så att nervositeten släpper.

Jag har jobbat fram lite frågor att ställa till familjen när dem ringer, så att jag kan få en bild av hur det skulle vara att jobba och bo med dem, hur en dag tillsammans med dem skulle se ut helt enkelt. Så jag tänkte att jag kan ju publicera dem här som hjälp till er andra som också väntar på ert samtal från familjen!

Frågor:

About the children:

-          What are their intrests?

-          Do they have any afterschool activities or sports?

-          (If yes: How far away from your house is the activity located? Will I be driving them there?)

-          How would you describe their personalities?

-          Do they get along well?

-          Do they have any favorite games or toys?

-          Are the children in school or daycare?

-          How far, will I drive them there?

-          What is your approach to raising your children? (Ask about the answer in your application?)

-          Are there any playgrounds or other fun places to take the children in your area? (walking distance?)

-          Do the children have any allergies or other special needs that I should think about?

-          What do the children like to eat?

-          Is there anything else regarding the children that you think I should know about?

My responsibilities:

-          How will my schedule look like?

-          Will I be responsible for any household duties related to the children?

-          What activities would you like me to do with your children?

-          Are there any other duties you would like me to do?

-          Which rules would you ask your au pair to follow?

-          Will I have a curfew? (Always or only on work nights?)

-          What roll would you like an au pair to have in your family- would you like me to participate in family           activities?

-          Will I be driving during work hours?

-          How much?

-          Will I have access to a car during my time off work?

The parents:

-          What is your profession?

-          Do you travel a lot with work?

-          Why are you interested in having an au pair?

-          Why where you interested in my profil?

-          Have you had an au pair before?

-          Now?

-          From what country?

-          What does the children think about having an au pair?

-          What are your hobbies?

-          Do you have a pet? – Do you want me to help with the pet?

-          Are you an active family?

-          What are your religious believes?

-          Do I have to participate?

-          What do you like to eat? Do I have to cook?

-          Have you been overseas?

-          Have you been to Sweden?

-          What qualities do you find important in an au pair?

-          What are your expectations on an au pair and on this year?

About the area:

-          Tell me about your neighborhood.

-          Is there a town center nearby? (walking distance?)

-          Are there other families with children in the area?

-          Are there other au pairs in the area?

-          What kind of study opportunities are offered in your area?

 

 

Hörs senare!

//Gabrielle


Min första matchning

Det har krånglat lite får mig med Cultural Care och jag har inte blivit antagen för ens nu i veckan. Därför har jag inte funnits på den amerikanska au pair hemsidan. Men i fredags ploppade jag plötsligt upp där! Jag blev ju såklart jätteglad av att se min profil, video och bild. Efter man blivit antagen är det bara att vänta på att CC ska höra av sig med en matchning. För mig tog det inte så lång tid. :) Efter jag hade varit uppe på hemsidan 1,5 timma fick jag min första matchning!


Min familj bor 40 min utanför New York i ett litet och ''homey'' område. De har tre tjejer som är 3,8 år, 5,9 år och 8,7 år gamla. De har även en labrador. :) Mamman har mailat mig och vi kommer förmodligen att skypa snart. Så nervöst!
Fick frågan vad som händer nu och det kommer nog vara lite olika för mig och Gabi. Min familj kommer skypa med mig och Gabis ville ringa. Efter det får man se lite hur det känns. Känns det bra för båda parterna så är det bara att tacka ja till Cultural Care. Då börjar visumansökan, hälsoundersökning, polisutdrag, körkortsgrejor och en massa mera.
//Sofia

22/10-11

Hej bloggen! Jag tänkte att jag skulle berätta lite om min första matchning! :D Jag har blivit matchad med en famlj i San Fransisco, CA, och dem har två tvillingsöner på 2 år och tre månader. Vi blev ihopmatchade i måndags och jag blev jättenervös och hade jättesvårt att sova. I torsdags försvann dem dock från min profil, och det gör dem oftast om dem inte vill ringa mig för att dem inte tyckte att min ansökan matchade deras behov. Men tre timmar senare var dem tillbaka?

Så jag ringde upp culturalcare (organisationen vi ska åka med, läs mer om dem på www.culturalcare.se) och frågade vad det var som egentligen hände. Då sa dem att om familjen inte hör av sig till dem inom tre dagar och visar intresse så släpps matchningen automatiskt. Det var det som hade hänt och när familjen såg att jag försvunnit så hade dem ringt och sagt att dem visst var intresserade men att dem bara inte hade hunnit ringa.

Så det som händer just nu är att familjen ringer mig och vi båda får fråga alla de frågor man vill ställa. Familjen sa till culturalcare att dem skulle ringa nu i helgen så jag är jättenervös! Särskilt med tanke på att jag är jätteförkyld och pratar som en pundare!

Hör senare!
//Gabrielle

Au Pairerna

Då har bloggen äntligen skapats! Vi ville skriva lite om processen och inte bara livet när vi väl är i USA. Det kändes som det var dags nu när vi båda har fått våran första matchning.  Gabi har fått en i San Francisco och jag, Sofia har fått en i New York. Såå spännande! Berättar mera någon annan dag.


Sofia & Gabrielle

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0